fredag, juni 20, 2008

Tre flygplan i vattentankskofferten

Egentligen hade jag inte tänkt att ta med några flygplan i husvagnen den här sommaren. Mest för att det inte skulle få plats några.

När så avresedagen närmade sig, insåg jag att flygplan är smala, platta och lätta. Så i utrymmet som egentligen tas upp helt och hållet av en jättestor vattentank, fick det faktiskt plats följande saker:

  • Ocelot
  • Wurst
  • Softik
  • Radio
Att de sedan ligger i ett plockepinn utöver det vanliga gör väl inte så mycket. Ovanpå alla sängkläder fick jag också plats med en Morback och en J35 Draken. De har jag tänkt hänga upp i förtältet när vi väl är på plats. Barna har förstått att det är inomhusmodeller, och de föreslog att jag skulle flyga med dem i förtältet. Kanske skulle man träna på att hovra, nu när det är semester?

onsdag, juni 18, 2008

Grounded, för första gången

I går var det västhang. Riktigt bra sådant, men jag låg hemma framför teven och susade och skyllde lite lamt på att min Wurst nog var lite trasig. Jag hade dock en föreställning om att det bara skulle vara att droppa i lite CA där skevrodret var av, det har ju liksom hänt förut.

Nu på morgonen när jag tittade på det lite närmare så upptäckte jag att skeven var lite "lös i köttet" utmed en längre sträcka. Så jag fick helt enkelt klä av och titta efter.

Dessvärre har hobbyrummet också slut på CA. (Visst börjar det nu låta som om jag inte vill flyga?). Jag hade planerat att köpa på överskottsaffären i Acklinga häromdagen. De brukar ha 3 x 3 gram för 10 kronor. Men det hade sålt slut! På fina gatan kan ju 3 gram kosta nästan 50 kronor. Som knark?

Så nu ligger wursten där, lite övergiven, lite moloken. Samtidigt vet jag ju att han är stolt innerst inne över alla försvarade titlar och nedkämpade kombattanter.

Och han bidar sin tid, ety nästa start kommer troligen att bli med "High Performance Carbon Kevlar Vaccum Unbreakable Aileron Mortal System".

Så det så.

söndag, juni 15, 2008

Har man inget T-kors så gör man sig ett T-kors

Man tager en bit mässingsrör ur sitt förråd av rör. Här 3 x 0,5, som alltså har 2 mm hål.

Sen putsar man till ytorna, och ser till att spalten blir så liten som möjligt. Silverlod blir asstarkt om spalten är liten. Här använder jag 600-graders lod och givetvis rätt flussmedel. Viktigt att det finns någon oxid på ytorna.

Hjälpande händer är alltid bra. Såna här små detaljer går bra att löda med den lilla butangasbrännaren som ser ut som en penna och bl a finns hos Biltema, artikelnummer 19-714.

Och sen "bara" borra upp utan att borra igenom väggen på andra sidan. Lite kinkigt att ställa in borrmaskinen rätt, när man inte har särskilt exakta grejor. Men det funkar om man tar det lite varligt.

Bara putsa av alla vassa kanter som annars lätt skär hål på silikonslangarna. Och så blåsa rent ordentligt, givetvis. Vad ska jag nu med detta T-kors till?

söndag, juni 08, 2008

smart verktyg för stela ryggar

När jag ändå höll på denna givande morgon, och riktade landställen på spitfiren, så hade jag problem med att se ackvarnaren eftersom modellen låg upp och ner. Det är ju viktigt att kolla landställens båda ändlägen så att de inte drar mer ström där. Förut har jag böjt mig ner i en hopplös ställning för att se ackvarnaren och landställen samtidigt.

Nu la jag bara en spegel på bordet, och tyckte nog att jag var himla smart.

Det har stört kärnverksamheten

Under ett antal veckor har jag varit lite mjuk. Och meckat husvagnskyl. Men är nu mallig över att ha fått igång såväl 12-voltsdriften som gasdriften. En hel del meck men efter att det faktiskt funkar så känns det ändå rätt så roligt. Frågan är väl mest om jag kommer att våga sova på natten med gasen på?

Bogserkrok på wurst


Kardborre, den mjuka delen, kontaktlimmas på kroppens undersida. Jag använde i praktiken bara de främre ca 7 cm av bandet. Den hårda delen i bogserlinan. Tycks fungera galant.

Kan den gått för fett?


Såhär såg oljespillet på vingen ut efter att det legat en dag och separerat. Jag tog det svart som alumuniumspånor och en rasad motor, men nu är jag osäker, är det kanske bara sot?
Loppet är mer sotigt än repigt. Det som ser ut som repor sitter bara i sotet. Men det är väldigt mycket sot för att att gått ca fem tankar. Tycker jag i alla fall.

Utan tvekan är orsaken till nypningen att det är för mycket sot påbyggt på kolv och i lopp.
Varför det blivit så är väl en annan fråga. Kan det vara så enkelt att jag kört för fett?


Efter rengöring tog jag bara aningen fin polercrème och spädde med mycket tunn olja. Tekniken kallas läppning och användes förr till t ex dieselspridare för att få dem täta. Ett slags ikörning, eller rättare inslipning.

Nu löper den fint igen. Med bränsle i loppet är den lite kärv. När metanolen är dunstad och det bara är en oljefilm kvar, så går den mjukt och fint men har aningen av "nyp" vid övre dödpunkt. Värmer jag den bara en aning, så försvinner den tendensen. Hur mycket är "lagom" nyp på en icke inkörd ABC-motor?

lördag, juni 07, 2008

Har man ingen kupolmutter, så...

...gör man sig nuturligtvis en kupolmutter. Och har man då ingen svarv, så löder man sig en kupolmutter. Det hade jag nog i och för sig varit tvungen att göra även om jag hade haft en svarv, för jag har då aldrigt lyckats skära små invända gängor med ett stål, då vill man ju allt ha en riktig gängtapp, och vem köper en gängtapp med knäppgänga?

Innan jag hade bestämt mig för kupolmuttertillverkning gav jag mig kast med att försöka gänga motoraxeln. Ett projekt dömt att misslyckas. Så nu sitter det en bit M3 gängtapp i spetsen på axeln. Och där lär den få sitta...

Så ser den ut. Snygg? Knappast! Funktionell? Jajamensan, hoppas jag. Jag har lött med silver, haft snygga ytor, ganska tät spalt och då ska silverlod ha rätt så hög hållfasthet. Här blir det ju dock fråga om både drag- och skjuvkrafter, dock inte mycket större än vad jag drar skruven till själva spinnern. Så drar jag den bara lagom hårt, så ska det nog gå bra.

Annars är det väl en ganska kul ny tävlingsgren på Maxlanda, "Gissa spinnern". Ska den lossa på denna tur, och i såna fall på vilket fält. Ungefär som Ko-bingo.


Många tänker om skruv som "skruv". Jag tänker maskinskruv med insexskalle, hållfasthet 12.9, M4 x 30. Och tycker den är snygg. Och köpte en näve såna och närliggande dimensioner M3 och M4 som en påse smågodis. En bra näve för 40 kronor. Maskincenter hade också muttern i fin-tum-dimension.

torsdag, juni 05, 2008

Alla dessa standarder


5/16? Kvarttum? 22 gängor per tum? Ja, visst är det mycket mys när det gäller motoraxlar. Här har jag i alla fall ytterligare en gång lyckats klara mig utan svarv, tack vare att jag råkade ha ett rör hemma som nästan passade.
Posted by Picasa